با توجه به اوج گیری روند تهاجم فرهنگی و شدت یافتن جنگ نرم در کشور به دلیل توطئه استکبار جهانی و با توجه به بند چهارم سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران در برنامه پنجم توسعه مبنی بر مقابله با جریانات انحرافی در حوزه دین و زدودن خرافات و موهومات و نیز با توجه به تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری (دام ظله) بر ضرورت مهندسی فرهنگی کشور و دفاع از ارزش های اسلامی در برابر تهدیدهای فرهنگی و ضرورت شناسایی بیش از پیش این تهدیدها با بهره گیری از ظرفیت های علمی و کارشناسی برای مقابله اصولی، موثر و متمرکز و نیز با توجه به این که استان خراسان رضوی در پرتو بارگاه منور حضرت علی بن موسی الرضا (ع) وبا مرکزیت مشهد مقدس (پایتخت معنوی کشور) خط مقدم جبهه فرهنگی و پیش آهنگ دفاع از ارزش های اسلامی به شمار می رود، تاسیس یک سامانه متمرکز فرهنگی با رویکرد علمی و کارشناسی در این استان جهت رصد و مطالعه مستمر آسیب ها و تهدیدها و روشنگری و ارائه راهکارها و پیشنهادهای عملی به دستگاه های متولی ، ضروری به نظر می رسید.
بر این اساس مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی به عنوان بازوی علمی و مشورتی شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی (به عنوان مهم ترین رکن قانون گذار فرهنگی در استان) با هدف کمک به فرایند تصمیم سازی فرهنگی در تیرماه 1390 آغاز بکار نمود.
مرکز دارای ماهیتی پژوهشی آموزشی می باشد و کلیه فعالیت های آن حول این دو محور اساسی است. کلیه فعالیت های آموزشی و پژوهشی مرکز در این مجموعه با هدف شناسایی، تبیین و ارائه راه حل برای آسیب های فرهنگی در حوزه جغرافیایی خراسان رضوی صورت می گیرد.
این مجموعه با بهره گیری از روش های پژوهشی به دنبال شناسایی مسایل فرهنگی (اعم از فرصت ها و آسیب ها) با هدف کشف فرایند وصول شاخص ها و مهار عیوب بوده و در راهبردهای پیش روی خود نسبت به مسائل فرهنگی، شناسایی، تبیین و ارائه راهکار را در دستور کار دارد.
این مرکز همان گونه که در قانون تأسیس آن ذکر گردیده به دنبال تهیه بسته ها و اسنادی با پشتوانه دقیق علمی، جهت بهره برداری شورای فرهنگ عمومی می باشد.